Suburbs 2010

Materials from SUBURBS 2010 can be found below:

Se slutpresentationen på folkets hus/See the final presentation at Folkets hus: Film

Du kan ladda ner alla postrar från utställningen och de fyra rapporterna här. / You can download the exhibition posters and the reports here.

Rapporter (in English):

The entire report with all four projects
Hammarkullen 62
Hållplatsen / Tram stop
Familjehus / Family house
Affärer & företag / Shops and companies

Posters (Svenska & English):
Hammarkullen 62
Hållplatsen / Tram stop
Familjehus / Family house
Affärer & företag / Shops & companies

Om kursen / About the course
Om workshop med Carin Smuts
Om workshop med Kristian Skovbakke Villadsen från Gehls

Kontakta mig gärna om du undrar något.

Jenny Stenberg
Lärare
0730-445790
jenny.stenberg@chalmers.se

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Suburbs Presentation 2010

December 13, 2010
Suburbs Presentation 2010
Categories: Aktiviteter

Affärer och företag vecka 48 och 49

December 13, 2010

People, Knowledge and Culture

December 7, 2010

 

We have had a number of workshops and interviews from different actors about the building. Using the information gathered from both these sources and some gathered using other tools including analysis of the building and its functions, we are currently of the process of doing more analysis and coming up with guidelines on how the building can be made to function better as house of people, knowledge and culture.

The guidelines we are formulating are not final proposals but different ways through which the building can be improved both in a small and easily attainable level and also at macro and visionary level.

Categories: Kunskapens hus

4# Hammarkullestationen

December 1, 2010

English version follows.

Hela förra veckan gjorde vi illustrationer av våra idéer som var baserade på de intervjuer, workshops och samtal vi haft tidigare med invånare i och omkring Hammarkullen. Några av idéerna kan du se här nedanför.

“Walk of Fame” med kända personer från Hammarkullen.

“Walk of Fame” with celebrities from Hammarkullen.

En scen för spontana eller planerade uppträdanden och en grön vägg som absorberar ljud och

lukter och som gör rummet trevligare och finare.

A stage for spontaneous or planned performances and a green wall that absorbs sound and

smell and that makes the room nicer and more beautiful.

En trappa som ersätter den nuvarande trappan och som förbinder det övre  bostadsområdet

direkt med Hammarkulletorget. Trappan kan användas som  läktare under Hammarkulle-

karnevalen eller vid andra evenemang. Ett grönt tak  som är möjligt att gå på.

A staircase that will replace the existing stairs and that directly connects the upper residential

area to the square. The staircase can be used as a grandstand during the Hammarkullen Carnival

or at other events. A green roof is possible to walk on.

Just nu skissar vi på förslag på hur Hammarkullestationen kan se ut. Vi har valt att i slutändan presentera ett kortsiktligt och ett långsiktigt förslag. Vi har redan fått igenom några av våra kortsiktiga förslag efter ett möte med en person från Trafikkontoret.

—————–

The whole last week we made illustrations of our ideas based on the interviews, workshops and conversations we had before with people in and around Hammarkullen. Some of the ideas you can see above.

Right now, we are sketching on a proposal on how Hammarkullestationen can look like. We have chosen to in the end present a short-term and a long-term proposal. We have already realized some of our short-term proposals after a meeting with a person from Trafikkontoret (The Traffic Office).


Categories: Uncategorized

PRESENTATION

December 1, 2010

Categories: Aktiviteter

Familjehuset: Vecka 47

December 1, 2010

Nu är vintern här! Kylan är bitande, men vi i Familjehusgruppen föredrar det framför regn och slask. Förra veckan lade vi mycket tid på att förbereda fredagens workshop och att bjuda in folk. Vi byggde två väldigt enkla men stora modeller med byggnaderna, terrängen, och de viktigaste vägarna. På fredagseftermiddagen bar vi så ned modellerna till öppna förskolan, där vi mötte upp våra workshop-deltagare. På plats var två förskolelärare, två personer från resursteamet,  två föräldrar och även Bostadsbolaget var representerat. Vi inledde med att diskutera deras visioner för utomhusmiljön, utifrån inspirationsfoton från olika platser i och utanför Sverige. Efter en intressant diskussion så plockade vi fram modellerna samt en massa byggmaterial, såsom piprensare, kartong, silkespapper, modelleringslera och träpinnar. Deltagarna arbeta intensivt i en och en halv timme med att bygga en gemensam vision, både för Hammarpark och för gårdarna precis intill förskolorna och Familjecentret. Resultatet blev jättefint, som man kan se på bilderna här nedanför! Tyvärr fanns det inte plats för att ställa ut modellerna på förskolorna, men de som vill titta på dem är hjärtligt välkomna till oss på Hammarkulletorget 62B, sjätte våningen.

Under dagen framgick det tydligt att för förskolornas del så var det väldigt viktigt med fler aktiviteter för de allra minsta barnen, och framförallt mera grönska istället för asfalten som dominerar gårdarna för tillfället. Samtidigt poängterades att området även måste kännas tryggt, så utmaningen blir att kombinera grönska med trygghet. Vi pratade om att detta kan gå att lösa med väl genomtänkt belysning, och genom att möjliggöra god överblick. Några av alla andra saker som diskuterades var:

  • mötesplatser som är öppna för alla
  • fler sittplatser, gärna under tak
  • grillplatser
  • blommor och odlingsmöjligheter
  • aktiviteter för ungdomar (t.ex. en ny basketplan)
  • att markera entréer så att besökare hittar rätt
  • fasadbelysning
  • små lekstugor för barn

ETT STORT TACK TILL ALLA ER SOM MEDVERKADE!

Denna vecka inleddes med en något oväntad resa till Malmö. Familjegruppen fick möjlighet att följa med på en bussresa som Bostadsbolaget anordnade. Målet med resan var att titta på spännande lekplatser i Malmö, för att få inspiration och kanske lära sig ett och annat. Förutom anställda från Bostadsbolaget så var även ungdomarna representerade via medlemmar från Ungdomspanelen. Studsmattorna och de annorlunda gungorna var höjdpunkter! På det hela taget en lärorik och lekfull heldag. Här visar Erika att det går att hoppa studsmatta även på vintern!

Resten av veckan kommer vi att fokusera på att ta fram skisser över hur man skulle kunna förbättra Familjehuset, lägenheterna och utomhusmiljön. Resultatet kommer att ha sin utgångspunkt i vad som kommit fram under diskussioner, intervjuer, samtal och workshops med olika aktörer och invånare i Hammarkullen.

Categories: Familjehuset

PRESENTATION: MEDSKAPANDE ARKITEKTUR

Välkomna till vår slutpresentation:

MEDSKAPANDE ARKITEKTUR

Den 16 dec kl 17:00
Hammarkullen Folkets Hus
Utställning em 15-16 december
Alla är välkomna!

Share this:

Categories: Aktiviteter

Vecka 47 – shops and companies

Hammarkulletorget 62

November 23, 2010
Hej!

Förra veckan hade vi en workshop tillsammans med Kristian Skovbakken från Gehl Arkitekter i Köpenhamn. Vi spenderade en eftermiddag med att drömma om en av entrésituationerna till Hammarkulletorget 62 och hur terrassen skulle kunna bli mer tillgänglig för invånarna i Hammarkullen. Dessa drömmar samlade vi sedan på ett vykort från framtiden. vykortet ser ut så här:

Postcard House of knowledge_Page_1
Postcard House of knowledge_Page_2

Lively Cities: Göteborg Stadsmuseet 4 November 2010

October 30, 2010

 

Kristian Skovbakke Villadsen from Gehl Architects, Copenhagen

Välkommen till ett spännande föredrag om


Lively Cities : Planning for People – Kristian Skovbakke Villadsen Gehl Arkitekter

Föredraget handlar om att planera staden för människan och den mänskliga skalan. Kristian är även involverad som workshopledare i Hammarkullen i pilotprojektet Den lärande staden i Mistra Urban Futures.

4 nov kl 17.30 Stadsmuseet

 

Öppet hus hos Centrum för Urbana Studier i Hammarkullen

October 26, 2010

 

Öppet hus Urbana Studier10 November 2010

 

 

Alla är varmt välkomna på öppet hus hos Centrum för Urbana Studier i Hammarkullen!

Onsdag 10 nov kl 13-16

På vilket sätt kan du och din institution få glädje av att Chalmers och Universtitet tillsammans startat denna filial i nordöstra Göteborg?
Vi har information om verksamheten varje hel timme under eftermiddagen.
Fika och mingel däremellan.

 

Categories: Aktiviteter

Föreläsning och Workshop med Carin Smuts

October 25, 2010
Öppen föreläsning med Carin SmutsÖppen föreläsning med Carin Smuts

Carin Smuts berättade om olika projekt i Sydafrika och hennes föredrag på Folket Hus var mycket inspirerande. Hon sa att det är viktigt att samarbete med civilsamhället – dvs med boende och lokala föreningar – eftersom det påverkade samhället på ett positivt sätt. Hon involverar invånare i nästan hela designprocessen – ofta även själva byggandet – och varje projekt som hon berättade om hade sin eget spännande historia och det var intressant att få lyssna på. Dagen efter hade Carin workshops om deltagandemetoder tillsammans med arkitektstudenter i masterkursen Suburbs, studenter i lärarutbildningen Samhällspedagogik, några studenter i socialt arbete samt tio kvinnor som vill starta ett café. Workshopen reulterade i fem olika modeller där kvinnornas idéer presenterades, allt gick väldigt bra och workshopen fick positiv respons från alla deltagare.

Carin Smuts kommer till Hammarkullen

October 17, 2010

Kom och lyssna på en intressant föreläsning av Carin Smuts. Hon kommer att berätta om boendes aktiva deltagande när det gäller utformningen av hus i fattiga områden i Sydafrika. Carin Smuts är arkitekt och vann Global Award for Sustainable Architecture 2008. Hon har ett arkitektkontor som heter CS Studio i Kapstaden. Hennes företag är känt för att involvera olika aktörer, och särskillt invånare, i kreativa processer när det gäller planering, projektering, byggande och finansiering. Hon kommer till Hammarkullen för att undervisa arkitektstudenter i masterkursen Suburbs och studenter i lärarutbildningen Samhällspedagogik  i deltagandemetoder. Hennes öppna föreläsning är den 18 oktober 2010, 17.30-19.30 på Folket Hus, Hammarkullen. Föreläsningen ges på engelska och det kommer att finnas tolkning till svenska för en mindre grupp. Alla är mycket välkomna!

Categories: Öppen föreläsning

Public lecture by: Sumana Anggarwal

October 17, 2010

Den 7 oktober 2010 kom Suman Aggarwal till Folkets Hus i Hammarkullen. Hon är professor i filosofi samt aktivist som hjälper människor som lever i slumområden i Indien. De som kom och lyssnade på hennes öppna föredrag var elever på Folkhögskolan i Angered FIA, elever i klass 9 i Hammarkulleskolan, studenter från lärarutbildningen Samhällspedagogik och Chalmers Arkitetkturs masterstudenter från kursen Suburbs. De två senare kurserna har sin undervisning på Centrum för Urbana Studier i Hammarkullen och FIA har också lokaler vid torget i Hammarkullen. Suman började sitt föredrag med att berätta om de olika kulturerna i Indien, om normer och hur det dagliga livet i storstaden ser ut, särskilt i slumområden i Delhi. Undervisningen forsatte med berättelser om vad hennes organisation gjort hittills för att förbättra livet för människor i slumområden. För mer information se www.shanti-sahyong.org

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: